top of page
1 izmit yarisma sunay erdem gunay erdem mimarlar erdem architects proje project
2 izmit yarisma sunay erdem gunay erdem mimarlar erdem architects proje project
3 izmit yarisma sunay erdem gunay erdem mimarlar erdem architects proje project

İZMİT SAHİLİ KENTSEL TASARIM PROJESİ, TÜRKİYE, İzmit, 2010

 

Yarışma alanına bakıldığında parçalanmış kıyı bölgelerden oluştuğu görülmektedir. Bu parçaları 3 ana bölge olarak ayrılabilir. Birincisi Güney Terminalinden başlayıp, Galericiler Sitesini kapsayan bölge. İkincisi sulak alanı, doğusunda büyük autlet merkezini içeren ve Sarı Dere ile biten alan. Üçüncüsü ise Eski Sanayi Fuarını ve vapur iskelesi ile biten alan.
Bizce yeşil kıyı çizgisini tamamlamamız gerekiyorsa bu parçalara Seka Parkı ve Seka Fabrikası Kentsel Dönüşüm alanını da dahil etmemiz gerekmektedir. Nitekim bu bağlamda kıyıya bütüncül bakış verebilmek amacıyla projede bu iki alanı da kavramsal olarak Yarışma Alanı ile birleştirdik.

İzmit şehrine makro ölçekte baktığımızda, yarışma alanının kent merkezinden yoğun karayolu ve demir yolu arterleri ile koparıldığını görmekteyiz. Her ne kadar bu arterler lokal köprüler ile kesilmeye çalışılsa da amaca henüz ulaşılamadığı görülmektedir. Bizce kent merkezi ( Atatürk Caddesi, Atatürk Parkı v.b.) ile kıyı çizgisi arasında güçlü bir bağ kurulması gerekmektedir. Liman şehri olan İzmit halkı çok zor denize ulaşabilmektedir.
Yarışma Alanı yakınında Başiskele Köprüsü yoğun karayolları ve demir yolları ağını en güçlü kesen hattır. Yurtdışına baktığımızda böyle güçlü ulaşım hatlarını katmanlar şeklinde çözüldüğü görülmekte. Bazen ikili, bazen hatta uçlu katmanlar ile(kara taşıtı, yaya yolu ve tren hattı). Buna örnek Brooklyn Köprüsünü verebiliriz. Maalesef ülkemizde böyle bir uygulama henüz yoktur. İlki neden İzmit'te olmasın?
Projenin ana kurgularından birisi, Kent merkezini kıyıya güçlü yaya aksi ile bağlanmasıdır. Başiskele Köprüsü bunun için bize yardımcı olabilir. Köprünün üzerinden geçen bir yaya promenadi ile kent merkezini yarışma alanımıza bağlayabiliriz. Promenad yaklaşık 30m genişliğinde, 800m uzunluğunda, üzerinde barındığı yürüyüş, bisiklet, koşu yolları, kafeler v.b. kentsel donatılar ile insanların sıkılmadan bu geçişi kullanmasını sağlayabiliriz.

İzmit tarihine bakıldığında M.O. 3000 yılında, göçmen bir grup ile başlayan, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar ile devam eden bir süreç görülmektedir. Akça Koca ve Osman Gazi'nin fetihleri sonrası günümüze en yakin tarih Osmanlı tarihidir.
Osmanlı bahçeleri 4 avludan oluşmaktadır. Buna en bariz örneği; Topkapı Sarayı Bahçesidir.1.Avlu(Alay Meydanı), 2.Avlu (Divan Meydan), 3.Avlu(Enderun Meydanı), 4.Avlu(Sofa-i Humayun).
21.Yüzyılda ise insanların ihtiyaçları gelişmekte ve değişmektedir. Gelişen rekreasyon ihtiyacı, kültürel ve spor aktiviteleri ihtiyaçları ile birleştiğinde, Yarışma Alanı: Spor Avlusu, Rekreasyon Avlusu, Kültürel-Fuar Avlusu ve oluşturulan Yaya Promenadi ile Kent Avlusu da eklendiğinde makro ölçekte 4 Avlulu Metropol Bahçesi ortaya çıkmaktadır.

bottom of page