top of page
1 iceland project proje erdem mimarlar architects.jpg
2 iceland project proje erdem mimarlar architects.jpg
3 iceland project proje erdem mimarlar architects.jpg
4 iceland project proje erdem mimarlar architects.jpg
5 iceland project proje erdem mimarlar architects.jpg
6 iceland project proje erdem mimarlar architects.jpg
7 iceland project proje erdem mimarlar architects.jpg
8 iceland project proje erdem mimarlar architects.jpg
9 iceland project proje erdem mimarlar architects.jpg

ESKİ LİMAN VE ÖRFİRİSEY KENTSEL TASARIM PROJESİ, İZLANDA, Reykjavik, 2010

 

Projenin ana kurgusu eski şehir merkezini, eski limanla buluşturmak. Bunun gerçekleştirmek  için proje alanının çok uzağından gelen bir veriyi değerlendirdik. Bu veri İzlanda’nın belirgin özelliği olan, kendine has olan doğası ve ekolojisi..Ellidhavogur Koyundan ve Ellithavatn Glünden başlayan vadinin güçlü bir ekolojik koridor oluşturarak şehir merkezine kadar uzandığını farkettik. Bu sistemin kentte tıkandığını, ve limana ulaşamadığı çok belliydi. Bunun için yapmamaız gereken birkaç şey vardı:
Birincisi şehir merkezini yayalaştırmak.
İkincisi araç tafiğiyle ilgiliydi. Eski fonksiyonları limandan yük taşımacılığı olan ve önemini yitiren yolları baypas etmek(Hringbraut Street) veya şehrin kenarlarından(Ananaust Street),  yada yerin altına(Geirsgata Street)geçirmek.
Üçüncüsü de ilk iki müdahaleden sonra önü açılan yeşil sistemin Limana  kadar uzatılması. Bu sisteme biz EKOLOJİK KORİDOR dedik. Bu koridor şehir merkezinden geçip, limanda Harbour Park olarak varlığını sürdürecektir. Limandaki bu yeşil omurga, yeni oluşan sosyal, kültürel ve ticari aktivitelerini dengeli bir şekilde taşıyacaktır. Bunları yaparken Eski limanın bütün tarihi özellikleri korunacak, fonksiyonu ve işlevi(balıkçılık) devam ettirilecek, ama  şehre bütün yeni sosyo kültürel ve ticari, turistik ve benzeri girdilerin önü de açılacaktır.

Projenin ikinci ana kurgusunun çıkış noktası  Reykavik Catedralidir. Bu yapı şehrin simge yapılarından, ve şehir silüetine hakim bir öğedir. Önünde Skölavordustigur Caddesi var. Bu cadde şehrin önemli bir aksıdır. Caddenin sonu ufak bir müdahale ile limana açılabileceği görülüyor. Hatta devam ederse limandan sonraki adalara kadar uzayabilmektedir. Aksın yönü Grönland’ı işaret etmektedir, yani soğu. Ama biz onu sıcak bitirmeye karar verdik. İzlanda’nın kendi isminden, şehre yeni bir simge oluşturduk, buzdan,dışı soğuk  ama içi sıcak, ekvatorda olan havayı barındıran. Adeta uzaydaki kara delikler gibi, bu da Reykavik’in sıcak deliği olacaktır. Yeni simgesi, “Sıcak Buz Cenneti”(Warm İce Paradice ).
Şehre baktığımızda bütün veriler bize yukarıda bahsettiklerimizi yapmaya itti. Reykavik ilk kurulduğu zamanki gibi sadece bir  balıkçı şehri değil. Artan refah seviyesiyle, ve şehre yeni girdileriyle kabuk değiştirmektedir. İlk zamanlar gibi Reykavikliler atrık sadece balık avlamaktan geçinmiyorlar. Turizm..Dünyada Güneşi batmayan başka ülke var mı?, ve bunu görmek istemeyecek insan..

Sıcak Buz Cenneti’nin(Warm İce paradice) içi tropik hava şeklinde olacak. Dışarının tersine burada sıcak hava hakim olacak. Doğal kaynak olan termal suların bunun gerçekleştirilmesi için yeteri bir veridir. İnsanlar bu “Sıcak Buz Cennetine”, uzaydaki kara deliklere girmişçesine girerek kaybolacaklar, sıcağın içinde kaybolacaklar, palmiyelerin altında, tropik sularda.. Şehrin yeni Simgesi: “Warm İce Paradice” sıcakla-soğu bir arada barındıracak. Ülkenin soğuk iklimini, ve sıcak ruhunu..

bottom of page