top of page
1 bursa 2 sunay erdem gunay erdem mimarlar erdem architects proje project landsc
2  bursa 2 sunay erdem gunay erdem mimarlar erdem architects proje project lands
3  bursa 2 sunay erdem gunay erdem mimarlar erdem architects proje project lands
4  bursa 2 sunay erdem gunay erdem mimarlar erdem architects proje project lands
5  bursa 2 sunay erdem gunay erdem mimarlar erdem architects proje project lands
6  bursa 2 sunay erdem gunay erdem mimarlar erdem architects proje project lands
7 bursa 2 sunay erdem gunay erdem mimarlar erdem architects proje project landsc

BURSA ÜRÜNLÜ REKREASYON ALANI PROJESİ, TÜRKİYE, Bursa, 2008

 

Proje alanı, Bursa kentinin güneybatı yönünde Ürünlü Köyü mevkiinde yoğun tarla alanlarının içerisinde kalmaktadır. Ürünlü Rekreasyon Parkının düz topografya, orman alanları ve 2.derece sit alanı(Ürünlü Köyü) içerisinde olduğu, kısaca ekolojik sistemin bir parçası doğal bir miras alanı olduğu unutulmadan, gerçekleştirilecek ekolojik, çevreci ve sürdürülebilir nitelikte doğal değerlerin korunması veiyileştirilmesi ve bu amaca uygun yeni işlevlerin yeniden tanımlanmasıdır.

 

Bu kapsamda, Ürünlü Rekreasyon Parkı gelecekte kentin rekreasyon etkinliklerinin üretildiği, doğal değerlerinin kentli ile paylaşıldığı, spor ve doğayı tanıma faaliyetlerinin depolandığı, doğanın kent yaşamıyla buluşacağı bir ekolojik mekan olarak tasarlanmıştır.

 

 

Tasarıma Yön Veren Analojiler

 

Park alanına kuşbakışı bakılınca adeta bir Akciğer formundadır. Hatta insan vücudunda olduğu gibi, sağa Akciğer sol Akciğer’den büyük olduğu gibi Park Alanın “Yeşil Akciğerleri” de büyüklü küçüklüdür. Ürünlü Köyü de Tarihiyle ve 2.sit alanı oluşuyla bu akciğerlerin arasında adetaKalbi gibidir.

Bu analoji bizi tasarımda başlangıç formların tasarımına yönlendirdi. Akciğerlerin yapısını incelediğimizde Sağ ve Sol Ana bronşlar, ve bronşi yollardan mevcut olduğu görülür. Bu bronşlar havadan alınan oksijeni vücuda dağıtılmasını sağlar.

 

 İşte bu Bronş Sistemini soyutlayarak Park alanımızın yaya yol sistemine uyguladık. Kalp’ten (Ürünlü Köyü) çıkan Sağ ve sol “Anabronşyol”, Bronş yollara dallanarak, “Bronşiyol Çubuklarına” ayrışıyor. Uçları “Yeşil Akciğerlerin”(Parkın iki parçası) nehirden beslenmesini sağlamaktadır, diğer uçları da masif ağaç dokularına batmaktadır. Çubuklar, Su-Yeşil doku ilişkisini kurmakta, ve insanlar için gerekli olan rekreasyon ihtiyacını en verimli şekilde sağlamaktadır.

 

 

 

Saptamalar

 

Ürünlü Rekreasyon Parkı ve çevresinde yapılan incelemeler sonucu ortaya konulabilecek saptamalar şunlardır.

·         Alan, Bursa Kent çevresinde oluşmaya başlayan yeni kentsel yeşil dokunun önemli bir parçasıdır.

·         Alan, çevresinde ve içerisinde yer alan tarla alanları, koruluklar, kamp alanları, üniversite alanı kentin nefes alacağı nadir hava koridorundan birisidir.

·         Alanın doğal değerleri ve konum özellikleri nedeniyle kentin  tümüne hizmet edebilecek zengin işlevlere olanak sağlayan birrekreasyon alanıdır.

·         Alan, kuzeydoğusunda kent bitişiği ve güneybatısında tarlalar alanı arasında kalmasından bir geçiş alan olması ve kamuya açık yeşil alan olması nedeniyle özel bir ilgi odağıdır.

·         Alanın yakınında Ürünlü Köyünde yaşayan nüfus, kamu-özel kurumlarda çalışan nüfus, üniversite kampı varlığı, rekreatif, dinleme ve spor etkinlikleri kullanıcı profilini çeşitlendirmekte ve gece – gündüz kullanım yoğunluğunu artıracak bir potansiyeldir.

·         Alanın Bursa bütününde ana arterin(D-200) yakınında olması ulaşılabilirliğini kolaylaştırmaktadır.

·         Alanın mevcut silueti (tarlalar-Uludağ) ile doğal güçlü bir fiziksel – görsel imaj yaratmaktadır.

 

 

 

Amaçlar

 

Ürünlü Rekreasyon Parkı temel stratejisi; doğanın korunması yanında doğanın yaşanması ve kullanılmasına olanak veren kentsel yaşam etkinliklerinin ortaya konulmasıdır. Ayrıca bu kurgu içerisinde doğal ortamların olabildiğince geniş tutulması ve büyük ölçüde bozulmuş eko – sistemin ve peyzajın iyileştirilmesi, çevresel ilişkilerini yeniden tanımlamak ve çevreyle bütünleştirmekamaçlanmaktadır.

 

Ürünlü Rekreasyon Parkının;

·                 Çeşitli karakterde açık kamu mekanları yaratarak, doğayı kent ile bütünleştirmek ve bu alanlarda canlı bir toplumsal ortam, kısacaekolojik kaliteyi yaratmak.

·                 Türk bahçe kültürü kavramı ile dinlenme, eğlence ve rekreasyon geleneksel ihtiyaçlarının yeniden tanımlamak ve sosyal - kültürel bir odak noktasına dönüştürmek.

·                 Bursa’ya özgü kültürel canlılık ve kentsel çevre unsurları ile bütünleşecek görsel kalitenin artırılarak kent kimliğini geliştirmek.

·                 Alanda, dinlenme parkları, spor alanları ile pasif dinlenme alanları olmaktan öte gündelik yaşamın canlı ve dinamik bir sahnesi / bir kentsel buluşma mekânı oluşturmak.

·                 Kentliyi doğal çevre ile tanıştırmak.

 

  •  

bottom of page