top of page
1 sunay erdem gunay erdem mimarlar erdem architects proje project landscape peyz
2 sunay erdem gunay erdem mimarlar erdem architects proje project landscape peyz
3 sunay erdem gunay erdem mimarlar erdem architects proje project landscape peyz
4 sunay erdem gunay erdem mimarlar erdem architects proje project landscape peyz

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU BİNASI, TÜRKİYE, Ankara, 2012

 

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU BİNASI MİMARİ TASARIMININ AÇIKLAMALARI VE SAHİP OLDUĞU YENİLİKLER

 

Form OluÅŸumu

Yapının ana kurgusu kültürümüzün önemli öğeleri olan "Taç Kapı" ve "Avlu" dan esinlenerek oluşturulmaktadır. "Taç Kapı" yapının ön yüzünde "Avlu" ise "Taç Kapı"nın arkasında yardımcı konumundaki işlevleri organize edilmesini sağlamaktadır. Avlunun ortasında ise endemik bitki türlerini içeren "Botanik Bahçe" yer almaktadır. Yapının ön yüzünü oluşturan "Taç Kapı" formu Eskişehir yoluna dönük konumlanmaktadır. Temellerin kültürel değerlerimizden alan yalın formu ile Ankara'nın sembol yapılarından biri olacaktır.

 

Akıllı Giriş, Çıkış ve Sirkülasyon Tasarımı

·        Akıllı mekan organizasyonu sayesinde yapıya yaklaşımlarda ve giriÅŸlerinde her birimi için gerekli olan imkanlar saÄŸlanarak hiyerarÅŸi kurgulanmıştır. Her birimin protokol sırasına göre yapıya yaklaÅŸma önceliÄŸine saÄŸlanmıştır.

·        VÄ°P yapının en deÄŸerli bölgesi olan "Taç Kapıdan" yapıya girmektedir ve sadece kendisine ait olan giriÅŸ holüne sahip olmaktadır. Bu giriÅŸ holü aynı zamanda yapının en deÄŸerli sosyal alanı olan "Botanik Bahçeye" de manzara olarak hakim olmaktadır. VÄ°P bölümü sadece kendi kullanımına açık 2 asansör ile yapının en deÄŸerli manzarasına sahip üst katlarındaki makamlarına ulaÅŸabilmektedirler.

·        Personel ise taç kapının iki yanından kendi giriÅŸ hollerine ulaÅŸmaktadırlar. GiriÅŸ hollerinden de asansörler veya merdivenler ile ilgili katlarındaki çalışma mekanlarına ulaÅŸmaktadırlar.

·         Ziyaretçiler ise yapının sosyal tesisleri ve diÄŸer yardımcı birimlerinin olduÄŸu bölgeden yapıya girmektedirler. Dilerler ise yapının herkese açık olan sosyal - kültürel tesislerini (müze, sergi, kütüphane, inanç merkezi, botanik bahçe, kafeterya, v.b.) ziyaret edebilmektedirler ve ziyaret ettikleri personel ile bu sosyal tesislerden birinde buluÅŸabilmektedirler.

·        Kongre Kültür Merkezine, Spor Merkezine ve Ä°nanç Merkezine gelenler ise bu birimlerin sahip oldukları giriÅŸlere dışarıdan ayrıca ulaÅŸabilmektedirler.

·        Yukarıda bahsi geçen giriÅŸlere kapalı garajdan da ayrıca ulaşılabilmektedir. Böylelikle hem araç hem de yaya olarak ilgili birimlere ulaşılabilmektedir.

·        Yapıda evrak gönderme ve kabul etme iÅŸlemleri için dışarıdan ulaşılabilen bankolar tasarlanmıştır. Bu bankolar sayesinde giriÅŸlerde oluÅŸabilecek gereksiz yığılmaların önüne geçilmiÅŸ olacaktır.

·        Yapıdaki her ana birime kapalı garajdan servis imkanı verilmiÅŸtir.

·        Akıllı asansör ve ÅŸaft sistemi tasarlanmıştır. Bu sistemde VÄ°P Asansörleri, Personel Asansörleri, Servis Asansörleri ve atık malzemelerin atılmasında kullanılacak ÅŸaftlar yer almaktadır. Bu tasarım sayesinde Personel asansörlerinden personel ile birlikte eÅŸya ve diÄŸer ihtiyaçlar taşınmak zorunda kalınmayacaktır. Yine sadece VÄ°P kullanımına açık yedekli asansörlerin tasarlanması sayesinde hem VÄ°P bölümü personel için ayrılmış asansörleri kullanmak zorunda kalmayacaktır hem de personel böyle bir kullanımın doÄŸurabileceÄŸi yavaÅŸlama yaÅŸanmayacaktır.

 

Personel İçin Çağdaş Çalışma Mekanları

Yapı çalışanların verimliliğini ve konforunu maksimize edecek şekilde tasarlanmıştır. Çalışma mekanları aşağıdaki özelliklere sahiptirler.

·        Her Ofis Katında çalışma grubu ile ilgili enformasyon ve danışma bankosu yer alacaktır. Bu banko dijital ekran ÅŸeklinde olacaktır ve ilgili personeller ve çalışma grubu ile ilgili bilgilendirici bilgilere sahip olacaktır.

·        Her Personel için en az 8m2 lik çalışma alanı ayrılmıştır.

·        Personelin çalışma ihtiyacına göre gerekirse tek başına gerekirse ikili gruplar halinde çalışabilme imkanı saÄŸlanmıştır.

·        Her çalışma mekanı doÄŸal ışık ve hava alabilmektedir.

·        Her birim için takım çalışmalarının yapılabileceÄŸi 2 oda tasarlanmıştır.

·        Her birim için 2 toplantı odası tasarlanmıştır.

·        Her birim için 2 dokümantasyon odası tasarlanmıştır.

·        VÄ°P katlarında galerili geniÅŸ karşılama holleri tasarlanmıştır.

·        Katlardaki birim amirlerinin ofisleri VÄ°P bölümü ile hızlı ve kolay iletiÅŸim kurabileceÄŸi koridor sistemi tasarlanmıştır.

·        Her Çalışma ofisi yeÅŸil balkonlu tasarlanmıştır.

 

Kongre Kültür Merkezi

Yapıda tam donanımlı kongre kültür merkezi tasarlanmıştır. İçerisinde 1 bölünebilir 1000 kişilik diğeri de 500 kişilik sıralı sisteme sahip salonlar tasarlanmıştır. Bu salonlar geniş fuayelere, sahne arkası hazırlık mekanlarına, ve tam donanımlı sahne projeksiyon, ses, ışık, simültane tercüme imkanlarına sahip olacaklardır. Salonlardaki koltuklar interaktif özelliklere sahip olacaklardır. Koltuklardan sahnedeki sunuma dijital bağlantı kurulabilme imkanı sağlanmıştır. Merkezde 2 büyük salona ilave olarak seminer salonları da yer almaktadırlar. Salonların fuayeleri Çatı Bahçesi ile bağlantılı tasarlanmışlardır. İhtiyaç duyulduğu takdirde Çatı Bahçesinde açılışlar davetler verilebilecektir.

 

Bilişim Müzesi

Yapıda herkese açık bilişim müzesi tasarlanmıştır. Bu müzede geçici, kalıcı sergiler için alanlar tasarlanmıştır. Hediyelik anı eşya satış hizmetleri verilebilecektir. Müzeye otomobil gibi büyük sergi objeleri için servis girişi düşünülmüştür.

 

Bilişim Kütüphanesi

Yapıda tam donanımlı kütüphane tasarlanmıştır. Galerili ve Çatıdaki bahçeden faydalanabilecek şekilde tasarlanmıştır. İçerisinde Manzaralı okuma mekanları, grup çalışma odaları, sesli - görüntülü dokümanların çalışılabileceği odalar yer almaktadır. Çatı bahçesi ile bağlantılı tasarlanmıştır.

 

Yemekhaneler

Yapıda aşağıdaki çağdaş imkanlara sahip yemekhane tasarlanmıştır.

·        Yemekhane tıpkı diÄŸer birimler gibi manzaralıdır ve doÄŸal ışık almaktadır.

·        Galerili ve asma katlı iç mekana sahiptir.

·        Personel ve taÅŸeronlar için ayrı salonlar tasarlanmıştır.

·        Asmakat istendiÄŸi takdirde farklı yemek alternatiflerinin verilebileceÄŸe imkanlara sahiptir.

·        Grup yemek salonları tasarlanmıştır.

·        Toplantı salonlarına yemek imkanı saÄŸlayacaktır.

·        Çatı bahçesine servis imkanı vererek açık hava davetlerine imkan saÄŸlamaktadır.

 

İnanç Merkezi

İnanç Merkezinde bir mescitte hanımlar ve erkekler için olması gereken her birim yer almaktadır ve aşağıdaki özelliklere sahiptir.

·        Ä°nanç Merkezi kıbleye yönelerek tasarlanmıştır.

·        İç mekana asma tavan oluÅŸturularak yükseklik kazandırılmıştır.

·        Hanımlar mahfili asmakatta tasarlanmıştır.

·        Merkeze dışarıdan da kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Böylelikle mescidi personelin yanında dışarıdan da gelenler kullanabileceklerdir.

·        Faklı inanç grupları için de merkezde salon düşünülmüştür.

 

Spor Merkezi

Spor merkezinde aşağıdaki birimler yer almaktadır.

·        Çok maksatlı 1 adet kapalı spor salonu (Basketbol, Voleybol, Tenis).

·        1 adet halı saha.

·        Küçük fitnes salonları.

·        Squash kortu.

·        Acil saÄŸlık birimi.

·        Vitamin bar

·        Takımlar için hazırlık mekanları

 

Botanik Bahçe

Ankara iç mekan koşullarında yaşayabilecek tüm bitkilerin sergileneceği botanik bahçe tasarlanmıştır.

 

Çatı Bahçesi

Yapıdaki her birimin kolayca ulaşabileceği çatı bahçesi tasarlanmıştır. Yapının bulunduğu alanın yakın çevresi sahip olacağı yoğun trafik sebebiyle zemindeki bahçe kullanımına pek imkan tanımamaktadır. bundan dolayı çok daha sakin ve manzaralı çatı bahçesi tasarlanmıştır. Çatı bahçesine yapıdaki her birimin kolayca ulaşabilmesi sağlanmıştır. Yapının ihtiyaç duyacağı açık hava aktivitelerinin tamamı bu bahçede karşılanmaktadır.

 

KreÅŸ

Çocuklu personel için çatıdaki bahçeye açılan kreş tasarlanmıştır. Kreşin konumlanmasında ilgili personelin kolayca ulaşabilmesi, iş sirkülasyonundan uzaklık, sakinlik, ışık ve bahçe imkanlarının sağlanmasına özen gösterilmiştir.

 

Çift Cephe Sistemi

Yapının tamamında çift cephe sistemi tasarlanmıştır. Çift cephe sistemi aşağıdaki avantajları sağlayacaktır:

·        Yapının genel olarak ısı performansı benzerlerinin çok üstünde olacaktır. SoÄŸuk dönemlerde çok düşük maliyetle ısınacaktır. Sıcak dönemlerde de soÄŸutma giderleri son derece düşük olacaktır.

·        Yapının Akustik performansı benzerlerinin çok üstünde olacaktır. Yapı sahip olacağı çift cephe sistemi sayesinde iç mekanına yine benzerlerinden çok daha az miktarda trafik gürültüsü alacaktır. Son derece sessiz iç mekana sahip olacaktır.

·        Yapının doÄŸal yollarla taze hava ile beslenebilmesi saÄŸlanmıştır. Yapıda benzerlerinde son derece sıkıntılı olan iç mekanın taze hava ile beslenmesi problemi sıfıra indirilmiÅŸtir. Kulenin son katı dahil olmak üzere bütün yıl boyunca taze hava iç mekana konforlu bir biçimde alınacaktır. Kış mevsiminde iç mekana alınan hava doÄŸal yollarla bir miktar ısıtılarak alınacaktır. Yaz aylarında ise tam tersi bir biçimde iç mekana alınan hava yine doÄŸal yolla bir miktar soÄŸutularak alınacaktır.

 

bottom of page